pasipulkkinen

Ukraina on Euroopan liittovaltiotesti

Ukrainan kriisiin liittyvät Venäjän talouspakotteet tulevat olemaan hyvä liittovaltiotesti. Talouspakotteilla on hyvin erilaisia vaikutuksia Euroopan talouteen.  Joillakin mailla on paljon Venäjän kauppaa joka saattaa kärsiä hyvinkin pakotteista. Kuinka tämä sitten liittyy mahdolliseen Euroopan liittovaltioon?

Liittovaltion toiminta vaatii aluepolitiikkaa kuten Suomessa. Muussa tapauksessa alueelliset tuottavuus-, tulo-, palvelu-, ym. erot kärjistyvät helposti ja luovat epävakautta. Liittovaltiossa päätöksenteko toimii enemmistöpäätöksillä jolloin Venäjä-pakotteiden kaltaiseen tilanteeseen voidaan joutua ilman että voimme vaikuttaa mitenkään siihen. Pakotteiden vaikutukset voivat kuitenkin kohdistua alueellisesti hyvinkin epätasa-arvoisesti. Enemmistön päätös voi sysätä jonkin alueen (Liettua, Suomi...) talouden hyvinkin suuriin vaikeuksiin, ilman että alue voi mitenkään vaikuttaa päätökseen.

Toimivassa liittovaltiossa tällaiset tilanteet kompensoidaan tietenkin aluepolitiikalla jakamalla pakotteista koituvaa taloudellista taakkaa niillekin joita pakotteet eivät kohtele niin kaltoin. Tämä on oletusarvo Suomen aluepolitiikassa ja alueiden tasa-arvoisessa kohtelussa. Koko suomalainen hyvinvointi ja yhteiskunnallinen vakaus nojaa siihen että hädässä olevia autetaan. Tätä periaatetta toki koetellaan Suomessakin koko ajan, mutta oletusarvoisesti Suomalaiset luottavat näin toimittavan.

Onko Eurooppalaisessa yhteistyössä merkkiäkään tällaisesta konsensuksesta että vaikeuksissa olevaa autettaisiin. Venäjä-pakotteiden yhteydessä tulisi siis olla oletuksena se että maat jotka kärsivät eniten, kuten Liettua, saavat kompensaatiota muilta mailta. Onko joku Euroopan suurien maiden päättäjä lausunut ääneen että pakotteiden taakkaa on jaettava? Onko merkkiäkään siitä että Euroopasta voisi kehittyä liittovaltio, jossa oltaisiin valmiit harjoittamaan tasa-arvoista ja solidaarista aluepolitiikkaa?

En ole huomannut. Olen huomannut vain itsekästä etujärjestöajattelua, jossa oma viiteryhmä on tärkein ja visio on omassa navassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Risto Koivula

Hyvä. Menköön vaan EU mielummin vaikka tuhannen p...un päreiksi! Muiden maiden (ja myös EU:n jäsenmaiden!) rajat EIVÄT KUULU EU:LLE! Niistä päätetään YK:ssa YK:n Peruskirjan mukaisessa järjestyksessä!

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/10/piraatt...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Voidaan ajatella myös niin, että liittovaltiossa ei tarvita aluepolitiikka, koska ihmiset voivat liikkua vapaasti. Muuttoliike korjaa alueelliset epätasapainot.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Voidaan ajatella myös niin, että liittovaltiossa ei tarvita aluepolitiikka, koska ihmiset voivat liikkua vapaasti."

Ei toimi eikä tule toimimaan koska kielierot ovat este. Espanjastakin muutetaan mieluummin Etelä-Amerikkaan espanjankielisiin valtioihin.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Sellaista vaihtoehtoa ei ole että väestö muuttaisi työn perässä, ja jos olisikin tarkoittaisi se käytännössä alueiden välisten erojen siirtämistä alueiden sisäisiksi sosiaalisiksi ongelmiksi. Käytännön vyyhti on paljon monimutkaisempi kuin mitä "kansainvälisen työnjaon" idea olettaa.

Aluepolitiikka pitää Suomenkin kasassa. Ilman sitä muuttoliike olisi moninkertainen (pääkaupunkiseutu tukossa) samalla kun maakunnat kapinoisivat luonnonvarojen ryöstöstä. Suomikaan ei saattaisi olla yksi valtio.

"Valtioiden rajat" ovat muovautuneet monella tapaa mutta pysyviä ne eivät ole jos kansakunta rajojen sisällä ei kykene solidaarisuuteen toisiaan kohtaan. Rajat kertovat juuri siitä missä on solidaarisuuden, tuottavuuden, elintason ym. raja. Toisaalta voimme tietenkin rakentaa Euroopan USAn jossa sisäiset ongelmat hoidetaan "riittävillä" poliisivoimilla.

Toimituksen poiminnat