pasipulkkinen

"Tie helvettiin...."

 

No niin, taas aion sanoa jotain mitä ei pitäisi sanoa, mutta järkevän ajattelun vaatimus pakottaa kuitenkin.

Kaiken analysoinnin perusta on tietenkin se, että katsotaan sitä tilaa missä ollaan ja miten sinne on tultu, ennen kuin esitetään oma arvio siitä mitä tulee tapahtumaan eli.....

 

Tämän vuosisadan loppuun mennessä tällä planeetalla on 10-11 miljardia ihmistä, ilman epidemioitaja sotia. Demokrafioiden ja syntyvyyksien kehitys lisää Aasiaan yhden miljardin ja Afrikkaan 2-3 miljardia ihmistä. Tämän tiedämme. Tiedämme myös, että tällä hetkellä, tällä populaatiolla ja tällä kulutuksen tasolla  tämän planeetan ekosysteemi on jo romahtamassa. Ekosysteemin romahdus on lajien katoamista ja sitä kautta ketjureaktio, jossa ravintoketjut katkeavat ja ekologiset lokerot tyhjenevät arvaamattomin seurauksin. Emme nää tätä muutosta, koska suurin osa meistä on eristetty urbaaniin ympäristöön pois luonnon havainnoinnista. Eikä tuo kehitys näy niillekään, jotka seuraavat luontoa säännöllisesti muuna kuin epämääräisesti luonnon lajistojen määrällisenä ja laadullisena muutoksena......kunnes tuo muutos alkaa vaikuttaa meidän kykyymme tuottaa ravintoa populaatiolle.  

Ihmispopulaation kasvu, kulutustalouden kehittyminen, logistinen infra ja kaupungistuminen pirstaloivat planeetan pintaa ja ekosysteemejä.   Fossiilisen energian käytöllä olemme kymmenkertaistaneet planeetalla elävän megafaunan siitä määrästä, jota tämä planeetta on kestänyt viimeisien kymmenien miljoonien vuosien aikana. Megafauna on suuret ravintoketjun huipulla olevat eläimet, ja nyt se tarkoittaa valtavaa määrää karjaa, jota ruokimme valtavilla maapinta-aloilla. Tämä valtavien maa-alojen muuttaminen ihmisen rasittamiksi monokulttuureiksi, pelloiksi, laitumiksi, kaupungeiksi, kultuväyliksi ym. on pirstaloinut ekosysteemit yhä eristyneimmiksi ja pienemmiksi palasiksi. Samalla kun ihminen on kirjaimellisesti vallannut suurimman osan planeetan pinnasta omaan resurssin tuotantoon, on ihminen heikentänyt ekosysteemin kykyä vastustaa muutosta ja " korjata" tuhoa. Ilmastonmuutokset ja geologiset muutokset ovat aina pakottaneet ekosysteemin muuttumaan ja sopeutumaan, mutta luonnolliset auringosta , mannerlaattojen liikkeestä  ja geologisesta toiminansta johtuvat muutokset ovat olleet aika periodeilla tuhansista vuosista miljooniin vuosiin. Toki ekosysteemit ovat kokeneet nopeitakin tuhoja esimerkiksi metsäpalojen muodossa, mutta ympäröivä monimuotoinen ekosysteemi on "korjannut" tuollaiset tuhot. Nyt meillä on kuitenkin pirstaloituneet ekosysteemit ja kehitys, joka on pääosin tapahtunut viimeisen 70-vuoden aikana. Olemme täysin riippuvaisia luonnosta eli ekosysteemistä ja niistä "palveluista", joita se meille tarjoaa.

Käyttäytymisemme, etenkin täällä länsimaissa, on johtanut samanlaiseen ekologiseen kehitykseen kuin aiemmat viisi joukkotuhoa, jotka ovat maapalloa kohdanneet. Joukkotuhot ovat olleet yleensä miljoonien vuosien periodilla tapahtuneita muutoksia, mutta mukana on myös nopeampia muutoksia. Olemme kuin se meteoriitti, joka 65 miljoonaa vuotta sitten iski Jukatanin niemimaan kohdalle ja lopetti dinosauruksien valtakauden.

Ekosysteemimme on romahtamassa. Jos ja kun ja miten ilmastonmuutos tapahtuu, tulee se vain tehostamaan muutoksen voimaa. Keskustelu ilmaston muutoksesta ja sen tuomista ilmiöistä peittää sen tosiasian, että ekosysteemi on jo romahtamassa. Oletettavissa on että suurin osa maailman eliöistä kuolee, ja niiden mukana koko ekosysteemi muuttuu samoin kuin ihmisen olemassa olon edellytyksetkin.

Ihmisen selviytyminen tällä planeetalla riippuu siitä, kuinka kykenemme tuottamaan tarvitsemamme ravinnon ja muut resurssit kestävästi. Länsimainen elämäntyyli on täysin kestämätöntä ja muuttuu koko ajan kestämättömämmäksi. Kehittyvät maat pyrkivät elintason nostoon, joka tarkoittaa mallin ottamista länsimaisesta käyttäytymisestä. Kehitysmaat tuovat vielä 50% ihmispopulaation kasvun, eikä meillä ole mitään syytä olettaa etteivät hekin pyrkisi nostamaan elintasoaan. Kaikki nämä ilmiöt voimistavat ihmisen vaikutusta ekosysteemiin.

 

Mitä siis voimme tehdä, ettei elämämme tällä planeetalla muuttuisi vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi?

 

On arvioitu,  jos me länsimaissa luopuisimme lihan kulutuksesta ja tuotannosta, turhakkeista ja tuhlauksesta, ja kertakäyttökulutuksesta sekä järkeistäisimme logistiikan resurssien kulutuksen näkökulmasta, eikä rahamääräisenä, voisimme todennäköisesti ruokkia myös tuon 50% suuremman ihmispopulaation. Joka tapauksessa sen populaation määrää, joka elää nykyisessä länsimaisessa kulutuskulttuurissa, on vähennettävä nopeasti, hyvin nopeasti luonnon mittakaavassa.

 

...ja nyt alamme lähestyä sitä kiellettyä aihetta.

 

Tällä hetkellä, me länsimaalaiset, toimimme kaikkein typerimmällä tavalla. Edistämme turhaketuotantoa toivoessamme talouskasvua. Karkotamme ihmisiä asunsijoiltaan imperialistisilla valtatavoitteillamme ja resurssisodilla. Karkotamme ihmisiä sieltä missä elämäntyyli on ehkä hieman ekologisempaa kuin meillä, ja toivomme etteivät he tulisi tänne?!?! Tietenkin pakolaiset tulevat tänne, missä oletetut selviytymisen edellytykset ovat parhaiten esillä.  

Moraalisen ylemmyyden tunnossaan "humaanimmat" ihmiset haluavat avata tien näille pakolaisille länsimaiseen kulutusyhteiskuntaan. Jos emme kykene muuttamaan talouden suuntaa länsimaissa ja lisäämme populaatiota täällä, tietäen että Afrikasta on tulossa seuraavien vuosikymmenien aikana valtavasti lisää ihmisiä tänne, emme ole vain kiihdyttämässä ekologista tuhoa vaan nopeutamme globaalien resurssisotien tuloa. Varmaankaan kukaan ei halua oikeasti kolmatta maailman sotaa, mutta sen tulemme saamaan jos länsimaisen elämäntyylin omaava populaatio ei nopeasti vähene tältä planeetalta. Toisaalta voidaan olettaa sotien vähentävän populaatiota, jolloin ihmisen selvitymisen edellytykset paranevat. "Humaanimmat" ihmiset tuskin kuitenkaan ovat ajatelleet asiaa niin, että sotia jouduttamalla annamme lisäaikaa ihmiskunnalle.

 

Saavuimme juuri sivistyksen aikakautemme harmaalle vyöhykkeelle.

Meillä on moraalinen / idologinen ongelmaan, joka näkyy parhaiten keskustelussa "persujen" ja "vihervasemmiston" välillä. Molemmat osapuolet toimivat intuition vallassa. "Rajat kiinni" näkökulma, joka aikaisemman pohjustuksen valossa saattaa vaikuttaa järkevältä, on kuitenkin puhtaasti intuitiivista pelkoa. "Rajat kiinni" näkemys ei sisällä analyysiä siitä miksi rajat tulisi pitää kiinni. "Rajat auki" näkökulma saa voimansa ihmisen luontaisesta epäitsekkyydestä, eli siitä evoluution ja kulttuurievoluution vuorovaikutuksesta, joka sai ihmiset yhteistyöhön ja loi sivistyksen, teknologian eli kaiken mitä meillä on. "Rajat auki" näkemys on vain intuitiivinen halu autaa hädänalaisia.

 

Mitä evoluutio voi meille opettaa tästä moraalisesta ongelmasta.

Meille on opetettu universaaleja moraalisia arvoja kuten ihmisarvo, joka korostuu "rajat auki" näkökulmassa. Usein elokuvissakin tulee vastaan Hyvän vastaan Pahan taistelu, jossa Pahan "arvot" voidaan redusoida selviytymiskamppailuksi, ja Hyvän arvot sisältävät tämän universaalin ihmisarvon. Vaaliessaan ihmisarvoa, Hyvä on lopulta valmis uhraamaan oman henkensäkin tätä arvoa puolustaessaa.....Happy End.

Mutta mitä tapahtuukaan reaalisessa maailmassa? Kuinka evoluutio toimii? Evoluutio toimii yksinkertaisesti niin, että vain ne, joiden tavoite on selviytyä, selviytyvät. Jos olet valmis uhraamaan henkesi jonkin moraalisen arvon vuoksi, olet väistämättä jäämässä vähemmistöön, kun taistelu resursseista alkaa.

Onko mikään arvo kuolemisten arvoinen? Ei, koska silloin tuo arvo lopulta katoaa kokonaan.

Moraalikoodiston, arvojen tehtävä on pitää yllä vakaata yhteisöä, mutta jossain vaiheessa voi tulla vastaan se käännepiste, jolloin vaihtoehdot ovat kaikki huonoja. Jossain vaiheessa hyvät vaihtoehdot loppuvat. Nyt olemme siinä kohdassa.

Jatkammeko tätä kehitystä ja ajaudumme resurssitaisteluihin nopeasti, vai yritämmekö muuttaa käyttäytymistä, jotta seuraavilla sukupolvilla olisi mahdollisuus tehdä valintoja kuten meillä.

 

Kun alamme keskustella ilmastonmuutoksesta tai muista ilmiöistä, jotka meitä uhkaavat, emme voi jättää keskustelujen ulkopuolelle talous- ja kulttuurikysymyksiä kuten globalisaatiota tai moraalikysymyksiä kuten tulonjako, ihmisarvot ja ihmisoikeudet tai yksilön vapaus. Nämä kaikki liittyvät samaan ongelmaan nimeltä ihminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Moraaliarvomme eivät ole kiinteitä eli vakioita kuten nyt tunnutaan luulevan. Globaalien kriisien iskiessä arvot muuttuvat luonnostaan. Ihmisarvo, ihmisen hengen arvo ja oikeudet muuttuvat hetkessä riippuen tilanteen vakavuudesta. Kuten kirjoitit, evoluution perusvoimat pitävät huolen lopusta. Kilteimmät poistuvat ensimmäisinä Maan faunasta.

On selvää, ettei nykyinen globaali finanssi- ja markkitalousjärjestelmä ole kestävä. Mitä sen tilalle tulee, se jää nähtäväksi.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Jos orgasmi tuntuisi homo sapiensista hirvittävän viiltävänä migreenikipuna pääkopassa esim. kolmisen kuukautta, saattaisi se lisääntyminen olla jokseenkin hillitympää. "Kun niin hyvältä tuntuu" orgasmi peli tuhosi linnunradan ykkösplaneetan, niin se tietysti on sinänsä varsin kornia, ellei jo absurdia. Paljon menee lapsia pesuveden mukana, kaikkien lajien, pienen tunteen takia. Jotain rotia :O)/

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tavallaan hyvää pohdintaa, mutta jostain syystä analyysi tulevan kehityksen yleisestä moraalista pyörähti taas puhtaasti oman navan suojeluun. Ehkä se sisälsi ennusteen, ettei mitään ole enää tehtävissä, eikä kannatakaan enää tehdä. Ainakaan muuta kuin rakentaa henkilökohtainen pommisuoja ja varustella se mahdollisimman pitkää riippumatonta loppuelämää silmälläpitäen.

Enkä ota kantaa rajojen aukioloon sen enempää. Siinä vaiheessa kun elinolot muuttuvat sadoille miljoonille sietämättömiksi, niin ihmiset siirtyvät. Nyt Suomessa ihmetellään muutamaa tuhatta. Siinä vaiheessa muutamaa miljoonaa.

Tuo lähestymisesi on pitkälle itseään toteuttava ennuste. Luonnonsuojeluun ja ympäristötuhojen minimointiin tähtäävällä politiikalla vähintään pyritään hidastamaan tuota kuudennen sukupuuttoaallon ja ilmastonmuutoksen etenemistä.

Toivottavasti sillä ostetaan lisäaikaa teknologiselle kehitykselle, jolla pääsemme hiilineutraaliin yhteiskuntaan ja pystymme jopa pysäyttämään ilmastonmuutoksen ennen kuin merenpinta nousee hukuttaen suurimman osan rannikoiden miljoonakaupungeista. Iso osa teknologiosta on jo olemassa jos vain viitsit käyttää. Itse tankkaan autooni joko biokaasua tai jäteistä tuotettua dieseliä. Niiden saatavuus paranee vain jos ihmiset niitä käyttävät ja poliitikot tukevat. Olethan sinäkin jo aloittanut.

Käytännössä ihmiskunnan holtiton lisääntyminen on saatu pysähtymään oikeastaan kaikkialla muualla kuin Keski-Afrikassa. On vain ihmiskunnan viitseliäisyydestä kiinni, että se pysähtyy myös siellä. Keinot ovat tiedossa kun se on onnistunut muuallakin, mutta halu vielä puuttuu.

Tiedämme myös, ettei nykyistä liha- ja kalaproteiiniin perustuvaa ruokavaliota kannata jatkaa sellaisenaan. Jos jokainen puolittaisi tuon kulutuksensa, sitä nykytuotannolla riittäisi tuplamäärälle. Olethan jo kokeillut proteiinipitoista hyönteis- ja kasvisravintoa. Kannattaisi.

Vaatteiden kertakäyttökulttuuri on valtava kuorma ympäristölle niin puuvillan kasvatuksen kuin muovipohjaisten vaatekuitujen osalta. Olethan itse jo siirtynyt kestävien vaatteiden käyttöön, jotka perustuvat pääosin biohajoaviin materiaaleihin.

Listaa voisin jatkaa lähes loputtomiin, mutta kyse on aina yksilöiden moraalisesti kestävistä omista valinnoista. Jotta yhä useammat tekisivät kestäviä valintoja, niistä pitää keskustella. Mieluiten ilman viherhippileimaa. Todelliset edelläkävijät ovat teknologiasta kiinnostuneita. Parempaa pienemmin ja vähemmän haitallisin resurssein. Sillä tuo ekokatastrofi on ainakin osittain vältettävissä.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Teknologialla olemme tulleet tähän tilanteeseen, ja teknologialla voimme tilanteen pelastaa....osittain. Lisäksi tarvitaan yhteiskunnallinen muutos, joka on jo paljon vaikeampi. Teknologian kehittämiseen tarvitaan vain panostusta koulutukseen ja tutkimukseen, mutta ihmisien asenteen muutos ravinnon, asumisen ja liikkumisen kehittämiseen voi olla "kiven alla".

Tarvitsemme joko valtavan panostuksen kansakunnan sivistämiseen niin koulussa kuin mediassakin asenteiden muuttamiseksi taiiii..... täysin keskusjohtoisen projektin muutoksen pakottamiseen. Kiina toimii esimerkkinä osittain. Vaikka Kiina on tällä hetkellä suurin saastuttaja, niin sillä on tehty keskusjohtoisesti massiivisia suunnitelmia ja tekoja kansakunnan muuttamiseksi fossiilivapaaksi muutamassa vuosikymmenessä.

Meillä länsimaissa keskustellaan muutosvaatimuksista talousliberaalissa kontekstissa, korostaen markkinalähtöisyyttä. Tämä ajattelu tapa ei ole tuottanut mitään tulosta 25-vuoteen ilmastosopimuksien kautta, joten järkevintä olisi tunnustaa markkinalähtöisyys ja yksilön vastuulliseen käyttäytymiseen pohjaava ajattelu toimimattomaksi.

Ainut toimiva tapa saada muutos aikaan on keskusjohtoinen ohjaus ja sivistyskampanjat, joilla toivotaan saatavan kansalaisien hyväksyntä toimille. Työkalupakissa täytyy olla massiiviset panostukset teknologian kehittämiseen ja merkittävä tulontasaus ohjaamaan kulutusta pois turhakkeista. Mikään tässä ei ole mahdotonta jos niin päätetään tehdä. Työvoimareservejä riittää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vapaa valinta on parempi kuin keskusjohtoinen kurjuus. Vastauksestasi voi päätellä, ettet ole itse tehnyt vielä mitään elämänmuutoksia, mutta toivot jonkun pakottavan sinut siihen.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen Vastaus kommenttiin #5

Eiköhän nuo tilastot kerro totuuden siitä miten ihmiset käyttäytyvät jos vastuu jätetään heille itselleen. Vastuuta kannetaan vain yhteisöissä, jotka ovat niin pieniä ettei yhteisestä kuormasta voi syödä osuuttaan enemmän. Suurissa yhteisöissä (itse)kontrolli laimenee.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #6

Silti on syytä aloittaa itse ja antaa muille esimerkki. Valittaminen on helppoa, eikä yleensä johda mihinkään.

Toimituksen poiminnat