pasipulkkinen

Hävittäjähankinta hiljaisuuden vallitessa?

 

Hävittäjähankinta näyttää tapahtuvan kaikessa hiljaisuudessa ilman sen analysointia, mikä merkitys hävittäjillä on Suomen puolustukselle, ja miksi ylipäätään hävittäjiä ollaan hankkimassa. Hävittäjien tarve on aksiooma, jota ei edes analysoida.

 

Keskustelu olisi kohta aloitettava, koska miljardeja ollaan heittämässä hukkaan, samalla kun hyvinvointiyhteiskuntaa ollaan ajamassa alas vedoten velkakriisiin tai kestävyysvajeeseen ym.

 

Siis.....

 

Hornetit olivat turha ostos, ja tuleva hävittäjä hankintakin on puolustuksellisesti merkityksetön ja taloudellisesti pelkkää tuhlausta.

 

Vastaani ei ole tullut vielä yhtään järkevää skenaariota, jossa hävittäjillä olisi puolustuksellista merkitystä. Tarkennan tässä heti, ennen kuin joku repeää, että hyökkäyksellinen skenaario on löydettävissä.

 

Suomen ainut mahdollinen sota, ja sekin hypoteettinen, käydään tällä vuosisadalla Venäjää vastaan. Tuossa sodassa Suomen mahdollisuus edes hetkelliseen ilmaherruuteen hävittäjillä on lähes olematon. Vaikka nyt Venäjän aktiiviset ilmavoimat eivät ole suuret, voivat he muutamassa kuukaudessa kymmenkertaistaa ilmavoimansa ottamalla varastoidut koneet käyttöön, ja laittamalla "sotatuotantokoneen" käyntiin. Suomen ilmavoimat menetetään, joka tapauksessa sodan ensimmäisinä kymmeninä minuutteina. Jos hankimme F35 hävittäjän, tulee elinkaarikustannukset olemaan yli 30 mrd euroa (600 miljoonaa dollaria per kone on USA:n oma arvio). Samalla kun ajamme hyvinvointi yhteiskuntaa alas olemme valmiit laittamaan tuollaisen summan teknologiaan, josta ei ole meille hyötyä tai suojaa.

 

Pienenä kansana emme voi kuvitella torjuvamme hyökkäystä, vaan puolustuksemme täytyy perustua siihen, että vihollinen tietää valloitussodan tuottavan sille valtavasti tappioita. Hyvin varustettu aluepuolustus ja sissisotaan valmistautuminen, yhdessä runsaan lähi-ilmatorjuntaohjuskaluston kanssa, luo tehokkaan ja edullisen tavan tehdä maastamme raskaan valloitettavan. Hajalleen levitetty runsas ilmatorjunta estää vihollista rakentamasta tehokasta suojausta huoltokuljetuksille, joka on ennakkoedellytys valloitussodassa. Vihollisen kyvyttömyys toimia vapaasti ilmatilassa, etenkin matalalla, antaa omille joukoille mahdollisuuden toimia tehokkaasti vihollisen huoltoa vastaan. Tämän tietäessään vihollinen ei lähde ilman hyvin painavaa syytä etenemään syvälle maahyökkäyksellä.

 

Yhdellä F35 hävittäjän kustannuksella voisimme hankkia 15 000 lähitorjuntaohjusta sisseille. Aika monta voitaisiin laittaa ilmaan, vaikka yhtä aikaa, vihollisen tuhoamiseksi tai toiminnan estämiseksi. Sissien toiseksi pahin vihollinen eli helikopterit ainakin pysyisivät poissa taistelukentiltä ja huoltoreittien varsilta.

 

Tulevaisuuden sodissa taistelevat koneet vastaan koneet. Miehitettyjen lentolaitteiden aika puolustuksessa on päättymässä. Ihminen on lentokoneen heikoin lenkki. Miehittämättömät dronet tulevat olemaan ominaisuuksiltaan ylivertaisia taistelutilanteessa. Nyt olisikin aika laittaa pystyy projekti jossa Suomi kehittää miehittämättömän dronen ilmapuolustukseen pohjoisiin olosuhteisiin. Puolustuksellisia "drone-verkkoja" kehitetään jo maailmalla, mutta ei meidän olosuhteisiin eikä meidän puolustuksellisiin tarpeisiin.

 

Kuten alussa mainitsin, on hävittäjille kuitenkin löydettävissä käyttötarkoitus hyökkäyksellisessä skenaariossa............hyökättäessä yhdessä jonkin sotilaallisen liittouman kanssa. Nyt pääsimme siihen kiellettyyn aiheeseen. Miehitetyillä lentoaseilla on vielä merkitystä hyökkäyssodassa, jossa tarvitaan inhimillistä päätöksentekoa ja havainnointia. Hyökkäyssodassa Venäjää vastaan on suuri vaara joutua tietoyhteyksien ulottumattomiin voimakkaan häirinnän takia. Tällöin miehitetyillä ilma-aseilla on käyttötarkoitus.

 

Olemmeko siis valmistautumassa hyökkäyssotaan Naton rinnalla?! Horneteihin hankittavat pitkän kantaman ilmasta-maahan ohjuskalustot viittaavat hyökkäyssotaan valmistautumiseen. Samoin jos hankimme F35 hävittäjät viittaa se selvästi hyökkäyssotaan valmistautumiseen. Häive teknologiasta ei ole juurikaan mitään hyötyä puolustushävittäjissä, koska vihollinen tietää koneiden olevan ilmassa kuitenkin ja häiveominaisuudet eivät estä näkymistä kuin etäisyyksillä yli 50 km. Häiveominaisuuksista on kuitenkin suuri hyöty hyökkäyssodassa, sen mahdollistaman syvemmän "tunkeutumisen" vuoksi.

 

Suomella voi tietenkin olla muutama hävittäjä rauhan ajan tunnistustehtäviä varten, mutta puolustuksellista merkitystä hävittäjillä ei ole.

 

Kaikesta tästä herää kysymys: onko puolustusvoimamme ja poliitikkomme niin kyvyttömiä, etteivät kykene strategiseen ajatteluun?! Poliitikoista voin sen uskoa, mutta entä puolustusvoimien johto ja sotilasasiantuntijamme........ Miksi he haluavat "torjunta"hävittäjät....vai haluavatko?!

Toki puolustusvoimien komentaja on nyt ilmavoimista, mutta hän ei tee päätöksiä tai suosituksia tällaisissa asioissa yksin. Onko kyse puolustusvoimissa olevasta kollegiaalisuudesta?!

Ei, en usko ettei puolustusvoimissa tiedettäisi tasan tarkkaan Venäjän doktoriinit, ja meidän strategiset vaihtoehdot ja kaikki millään tavalla mahdolliset ja järkevät skenaariot. Kyse on siis joko valmistautumisesta hyökkäyssotaan, yhdessä Naton kanssa.............

..........................tai siitä, että puolustusvoimissa ymmärretään, toisin kuin poliittisessa johdossa, että sota Venäjää vastaan ei ole millään tavalla näköpiirissä oleva tai edes mahdollinen uhka. Ensimmäistä Nato -vaihtoehtoa on lähes mahdotonta uskoa, mutta toinen vaihtoehto herättää kysymyksen puolustusvoimien omasta selviytymistaistelusta. Jos sota on käytännössä mahdoton, on puolustusvoimissa saattanut herätä pelko siitä, että valtiontalouden leikkaukset saattavat kohdistua myös sinne. Tällaisessa tilanteessa voi hyvin kuvitella organisaation korostavan omaa merkitystään, jos ei nyt luomalla uhkakuvia, mutta olemalla kiistämättä niitä.

Maailman kriisit Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä ovat pitäneet yllä maailman poliittista jännitettä jo pitkään. Ukrainan vallankaappaus ja sitä seurannut Krimin vallankaappaus ja liittäminen Venäjään sekä Itä-Ukrainassa käytävä Venäjän tukema sisällissota loivat mahdollisuuden sellaiselle kriisitietoisuudelle, joka suojaa puolustusvoimien määrärahoja leikkausinnolta. Sitä en tiedä onko puolustusvoimat hävittäjähankinnan takana miten yhtenäisessä rintamassa, mutta hyvin voin kuvitella, ettei kukaan halua siellä ruveta avaamaan hävittäjähankinnan järkevyyttä tällaisessa tilanteessa. Jos hävittäjä hankinnat tehdään, ei se tule kuitenkaan pienentämään muiden puolustushaarojen resursseja. Ehkä puolustusvoimissa ajatellaan että: mikä ettei, hankitaan vaan kun yleinen mielipide on suosiollinen. Onhan lentäjillä sitten parhaat mahdolliset lelut.

Sotaa Venäjää vastaan ei tule. Historia ei tue väitettä, että Venäjä haluaisi valloittaa Suomen. Jos NL olisi halunnut valloittaa Suomen, olisi se tehnyt sen. Porkkalan palautus ennen aikojaan ei myöskään tue valloitus väitteitä.

Nykyinen Putinin Venäjä esitetään arvaamattomana "öykkärinä". Tämä tarina tukee niin hävittäjähankintoja kuin Nato-innostustakin. Tarina on kuitenkin lähinnä tarkoitushakuinen sepite. Venäjän käyttäytyminen on mennyt juuri "geopoliittisen oppikirjan mukaan" reaktiivisesti. Venäjä on reagoinut sen omien tarpeiden ja pelkojen mukaan siihen kohdistuviin uhkiin. Venäjän toiminnassa ei ole ollut mitään ennalta arvaamatonta, ja tämän uskon puolustusvoimissakin tiedettävän.

 

Sotaa ei ole tulossa, mutta siihen kuitenkin valmistaudutaan. Miksi?

"Follow the money"

Suomi on suuntautunut asehankinnoissa länteen ja etenkin Usa:han. Suomalaisia kenraaleita on rekrytoitu  "konsultoimaan" hävittäjähankintoja. Aseteollisuudella on suuri vaikutusvalta etenkin Usa:ssa. Pisteiden tulisi jo alkaa yhdistyä.....

Suuren vihollisen, kommunismin kaaduttua olisi luullut alkavan liennytyksen ja rauhan aika, mutta toisin kävi. Ilmestyi "joukkotuhoaseita" ja "tyranneja" strategisiin maailman kolkkiin. Saimme" terroristit" ja niiden "suojelijat". Saimme "muslimikevään", "vallankumoukset" ja "kaasuiskut". Saimme "valtaukset" ym.... kriisien määrä ei ole ainakaan vähentynyt, sen suuren uhan poistuttua.

"Follow the money"

 Eisenhower jo varoitti tästä. Usa:ssa merkittävä osa työväestöstä on tekemisissä aseteollisuuden ja tiedustelun kanssa. Aseteollisuus ja tiedustelu salaisine budjetteineen on yli 1 500 mrd dollarin business Yhdysvalloissa. Tuo business sisältää valtavan intressin ohjailla maailmaa ja vaikuttaa siihen, ettei tuo business haihdu pois maailman rauhoittuessa.

 

Tästä on kyse niin hävittäjähankinnoissa kuin Nato-kysymyksessä kuin Venäjä tarinassa.

"Follow the money"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Eiköhän hävittäjähankinnat ole jo sovittu yhdysvaltojen kanssa. Trump "lipsautti" totuuden, ja Sauli ei voinut sitä yhteishaastattelussa kiistää. Sitten jälkikäteen väitettiin Trumpin myyntipuheeksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Trump ei kannata F-35 -kauppoja ja väitti kilpailijan jo voittaneen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kenraalien halu saada niin paljon hävittäjiä hävittäjiä kuin rahalla saa on peruja 30-luvulta, jolloin Suomen puolustus tavallaan laiminlyötiin, koska kenttäarmeija ja ilmavoimat jätettiin täysin hunningolle.

Suomella oli hyvinkin varallisuutta varustautua, mutta ne rahat, joita olisi tarvittu silloisessa maailmassa kenttätykistön ja ilmavoimien tarpeisiin, sijoitettiin panssarilaivoihin ja sukellusveneisiin.

Sodan sytyttyä panssarilaivat menettivätkin merkityksensä, koska niitä ei ilmavoimien suojauksen puuttuessa juurikaan voitu käyttää avoimessa vedessä.

Nyt kaikki kortit ollaan valmiita sijoittamaan hävittäjien hankintaan. Kukaan ei tunnu pohtivan, montako lentotuntia 64 hävittäjäämme ehtivät lentää täysin ylivoimaista hyökkääjää vastaan.

Etulinjan poteroissa tuumittaisiin varmasti samalla lailla kuin Taipaleen poteroissa joulukuussa 1939. "On nuo lentokoneet eri vempeleitä, mutta olisi se kyllä hienoa nähdä edes kerran suomalainen lentokone tuossa ilmassa pörisevässä parvessa."

Ei etulinjan mies sitä tiennyt, että silloisten Suomen ilmavoimien noin 50 lentokelpoista hävittäjää olivat täystyöllistettyjä mm. kotirintaman suojelemisessa.

Hävittäjien hankintaan käytettävät miljardit ovat pois jostain muusta.

30-luvulla tehtiin virheellinen ja erittäin kallis ratkaisu hankkia panssarilaivoja. Tykistö jäi ilman kranaatteja ja tämä maksoi täysin turhaa suomalaisverta. Summa murtui hyvin pitkälti siksi, ettei suomalainen tykistö kyennyt hajottamaan venäläisten hyökkäyskiiloja ammuspulasta johtuen.

http://jussina.puheenvuoro.uusisuomi.fi/31119-vena...

Juhani Putkinen on tehnyt koosteen NL:n ilmavoimien vahvuudesta toisessa maailmansodassa.

Se antaa kuvaa siitä, mitä tapahtuu, kun suurvalta keskittää teollisuutensa sotatarpeiden tuotantoon, eikä silloinen Neuvostoliitto edes ollut suuri muutoin kuin pinta-alaltaan.

Meillä siis olisi nuo 64 HX hävittäjää ja vanhentunut kalusto siihen päälle.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Ihan oikeilla jäljillä Pasi olet.

Olennaista ei ole Venäjän ohjusten etäisyys Suomesta (koska niitä voidaan aina tuoda lähelle Suomen rajaa), vaan ohjuspuolustuksen tarve osana nykyaikaista sodankäyntiä.
Suomessa valmistellaan 64 monitoimihävittäjän hankintaa.

Ilmatorjunnan eversti evp Ahti Lapin mukaan alivoimaisella osapuolella ohjukset ovat kustannustehokas vaihtoehto osana ilmapuolustusta, jolloin hävittäjiä riittäisi pienempi määrä.

Vaihtoehtoinen malli (minun ehdotus) olisi 40 hävittäjän osto, säästöä tulisi 2 miljardia. Tästä 1 miljardilla ostettaisiin ohjuksia täydentämään hävittäjien puolustuskykyä. (Jos sanoo, että hävittäjiä ostetaan nolla, niin todennäköisesti ei mene läpi.)

Hävittäjistä ei ole hyötyä, kun hyökkääjä tuhoaa ensitöikseen lentokentät.

Kuorma-auton lavalla kuljetettavat ohjuspatterit ovat liikkuvia ja vaikeammin tuhottavia kuin lentokentät.

Maasta ammuttavat ohjukset ovat toimintavalmiina 24/7. Hävittäjillä voidaan hetkellisesti tuottaa tappioita viholliselle, jos vastustajan ilmaylivoima ei sitä estä.

Suomelta puuttuu korkeatorjuntakyky, kun BUK-M1:t poistettiin käytöstä 2016. Krimin valtaus aiheutti pakotteet, joiden takia Venäjältä ei voi ostaa uutta.
Paljonko korkeatorjuntaohjusten hankinta tulee maksamaan? Miljardin? Puhutaan hävittäjät 10 + laivat 1,2 + ohjukset 1, yhteensä 12,2 miljardin kokonaismaksimihinnasta.

Laivat ovat kallis lavetti eli alusta meritorjuntaohjuksille, joita voitaisiin operoida maalta käsin.

Pentti Sainio kertoo kirjassaan, miten pitkällä ollut ATACMS-tykistöohjusten hankintasuunnitelma yllättäen peruttiin 2014. Syy peruuntumiseen: Hornetien lisävarustelut ovat syöneet koko ajan rahaa. Ei ole toimittu kustannustehokkaasti.

Tämä Hornet-homma ja Libya-operaatio on Nato-yhteensopivuutta eli pohjimmiltaan turvaamista Natoon.

Kesäkuussa kansanedustaja Kari Uotila (vas) muistutti, että puolustusministeri Anneli Taina (kok) ajoi taisteluhelikoptereita välttämättöminä. Niistä saatiin aikaiseksi julkinen keskustelu, ja niitä ei hankittu eikä niitä kukaan ole kaivannut.

Se, millaista nykyaikainen sodankäynti on, ei ole salaisuus, josta ei voitaisi käydä julkista keskustelua.

Minua kiinnostaisi, että Suomi lähettäisi satelliitin. Siitä olisi käytännön hyötyä tekniikan oppimisessa. Enemmän kuin halleissa makaavista hävittäjistä

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Minkä ihmeen hiljaisuuden vallitessa?

Jos haluat tietää, lue täältä: http://karisalmi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271894-h...

Jos jää kysyttävää, kysy sitä kaikin mokomin blogistilta, joka vaihteeksi tietää asiasta josta kirjoittaa.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Ongelma näiden "asiantuntijoiden" analyyseissä on se, että niissä keskitytään lähinnä operatiiviseen ajatteluun. Strateginen ja taktinenkin analyysi jää tekemättä. Toki ei ole oletettavaa, että puolustusvoimien strategisen sodankäynnin vastaavat tulisivat julkisuuteen kertomaan nykyisen strategisen ajattelun luonnetta ja analysoituja sotaskenaarioita.

Nuo skenaariot eivät toki ole mitään "raketti- tai salatiedettä", mutta julkisuuteen tuotuna vaarana on se, että "vihollinen" löytää niistä puutteita. Puutteellinen analyysi paljastaa vastustajalle paljon enemmän kuin kattava analyysi sotaskenaariosta. Tästä syystä emme nää julkisuudessa puolustusvoimien analysoivan skenaarioilla sodan kulkua.

Hävittäjä hankinta tehdään hiljaisuusessa, jossa kukaan ei analysoi hävittäjien merkitystä puolustukselle ylivoimaista vihollista vastaan.

Tämä hiljaisuus johtaa vallitsevassa talouden paradigmassa paineeseen purkaa hyvinvointiyhteiskuntaa, jos hävittäjät hankitaan. Tämä on virhe. Jos murtaisimme nykyisen paradigman ja sen myytit, olisi tilanne toki toinen sekä hävittäjien rahoituksen että sodan tarpeen suhteen :-)

ps. Puolustusvoimilla on yksi ääni. Se on ylipäällikön, tai sitten puolustusvoimien komentajan tai kenraalien, jotka haluavat sitä käyttää. Kun tuo ääni eli päätös tai näkemys on luotu ja esitetty, on julkisuudessa vain tuo näkemys. Armeihan luonteen takia soraääniä ei suvaita, ja jokainen ymmärtää sen. Päätös laskeutuu komentoportaassa alaspäin ilman julkista purnaamista.

Sen kuitenkin tiedän, ettei puolustusvoimat ole yhtenäisesti hävittäjähankinnan takana. Suomen puolustuksen perinteiseen kuvaan kuuluu lentokalusto, oli sillä puolustuksellista merkitystä tai ei. Tämä luulen olevan merkittävälle osalle sotilasta motivaatio hyväksyä hävittäjä hankinta. Kyse ei ole puolustuskyvystä vaan perinteestä, perinteisestä ajattelusta, oman aseman suojelusta, itsekkäistä motiiveista...jne...

Toimituksen poiminnat